Skip to main content

Cum experimentăm lumea din jurul nostru cu ajutorul hologramelor 3D

Holografia este o tehnologie inovatoare care are impact în multiple domenii, de la fabricație și design la sănătate și securitate. Aceasta poate fi utilizată pentru a îmbunătăți performanța și eficiența în diverse industrii, precum și pentru a oferi soluții inovatoare și securitate îmbunătățită în mai multe domenii. Redăm un sumar al domeniilor unde hologramele 3D pot fi applicate, așa cum apar în articolul Holography and its applications for industry 4.0: An overview din Science Direct.

Înainte, însa, trebuie stabilit termenul de industrie 4.0. 

Industria 4.0 este o nouă etapă în organizarea și controlul lanțului de valoare industrial, echivalentă cu a patra revoluție industrială. În afara altor tehnologii importante, Holografia este considerată o tehnologie inovatoare nouă care poate transforma complet viziunea Industriei 4.0. Și poate fi aplicată într-o o gamă largă de aplicații în medicină, armată, prognoza meteo, realitate virtuală, artă digitală și securitate.

Tehnologia hologramelor este o nouă tendință în industrie și poate avea impact în multiple domenii ale Industriei 4.0. În plus, adoptarea tehnologiilor holografice poate îmbunătăți eficiența produselor și serviciilor existente în alte sectoare tehnologice precum arhitectura, modelarea 3D, mecatronica, robotica și ingineria medicală.

NrAplicațiiDescriere
1Îmbunătățirea tehnicii de producție creativă și eficientă 
Holografia permite companiilor avansate să investească în proiecte suplimentare de îmbunătățire a producției. Angajații pot învăța într-un mediu simulat al lumii reale, folosind scenarii flexibile de instruire holografică, eliminând pericolele și cheltuielile asociate multor situații tradiționale de instruire industrială. Crearea de modele tridimensionale în timp real care pot fi actualizate și descoperirea problemelor mai devreme în procesul de dezvoltare a produsului.
2Detectarea defectelor de proiectare 
Holografia crează și partajează vizualizări de date în timp real, explicând scenarii complicate și detectând defectele de proiectare înainte de producție. Capacitatea de a genera, poziționa, aranja și reordona obiecte holografice în medii poate crește semnificativ viteza și comoditatea proiectării planurilor de etaj sau modificarea zonelor pentru pregătirea schimbărilor survenite pe etaj. Permite echipelor să lucreze la distanță și să efectueze întreținerea, să păstreze înregistrările și să beneficieze de cunoștințele altora. În piața actuală, introducerea holografiei a creat un adevărat uragan prin diverse aplicații. Acest lucru a ajutat companiile și întreprinderile să înțeleagă mai bine producția realistă cu holografie 3D eficientă.
3Stocarea datelor 
Oferă o formă diferită de înregistrare a datelor și citește mulți biți în paralel. S-a dezvoltat o abordare informativă pentru vizualizarea materialelor 3D cu rate mai mari de transmitere a datelor decât metodele anterioare. Utilizarea echipamentelor care integrează manipularea și feedback-ul obiectelor 3D în spațiul virtual este esențială pentru tehnologia holografică virtuală. Tehnologia holografică se evidențiază și se distinge de progresele anterioare ale imaginii 3D.
4Vizualizarea unor materiale virtuale 
În timp real, tehnologia holografică contemporană transportă observatorul în lumea virtuală. Comunicațiile holografice în timp real pot deveni curând metoda folosită pe scară largă de comunicare. Există mai multe modalități prin care companiile oferă soluții care utilizează această tehnologie pentru mai multe locații simultan. Tehnologia hologramei virtuale creează o experiență holografică 3D spectaculoasă șire un impact mai mare în toate domeniile decât tehnicile tradiționale de publicitate
5Accelerarea procesului de proiectare a produsului 
Holografia este utilizată în simulări pentru a produce reprezentări digitale realiste. Modelele tridimensionale sau hologramele cu dimensiuni perfecte ajută la accelerarea proiectării produsului și reducerea iterării Simulările sunt utilizate extensiv în operațiunile din fabrică pentru a exploata datele în timp real și a imita mediul fizic. Fabrica inteligentă este o convergență a tendințelor și tehnologiei, care schimbă modul în care produsele sunt fabricate și transformă modul în care funcționează fabricile. 
6Îmbunătățirea activităților de producție 
Activitățile de producție sunt îmbunătățite de holograme 3D, inteligența artificială, machine learning și alte tehnologii inovatoare. De aceea, executarea automatizată a crescut. Fabrica inteligentă permite proprietarilor să ia decizii pe baza datelor în timp real, reducând costurile și prevenind timpul de nefuncționare.
7Asigurarea unei securități mai bune 
Hologramele de mai multe tipuri s-au dezvoltat de-a lungul anilor, inclusiv hologramele de transmisie, care permit luminii să fie reflectată prin ele pentru a se vedea imaginea din lateral, și hologramele curcubeu, care sunt utilizate pentru o securitate mai mare pe cartelele de credit și permisele de conducere. Hologramele de securitate au fost adăugate pe bancnote, cărți de identitate și carduri de credit. Aceste holograme necesită tehnologie costisitoare pentru a fi generate și fac imposibilă contrafacerea acestora. Afișajele holografice 3D sunt următorul pas în crearea de conținut digital mai prietenos pentru oameni. Aplicațiile acestei tehnologii sunt practic nelimitate.
8Experiența de lucru 
Predarea digitală interactivă poate fi utilizată pentru a pregăti mai bine angajații. Cu ajutorul imaginilor holografice se poate interacționa și se pot preda subiecte complexe. Studenții pot vizita digital ruinele clădirilor istorice sau pot examina particulele atomice individuale și modul în care acționează.
9Gestionarea resurselor 
Utilizarea Holografiei îmbunătățește sistemul de viziune, permițându-le să gestioneze mai bine resursele și să ia decizii prioritare în ceea ce privește direcționarea resurselor către zonele cele mai necesare. Tehnologia holografică, care utilizează suprapuneri în timp real, poate ajuta serviciile de urgență și managementul dezastrelor. Dronele dotate cu camere compatibile cu holografia pot fi pilotate în zonele inaccesibile pentru oameni în timpul gestionării incendiilor din zonele forestiere pentru a produce o hartă 3D a zonei deteriorate. Hologramele pot fi utilizate, de asemenea, pentru a construi medii virtuale în care personalul de securitate publică poate vizualiza și răspunde la evenimente catastrofale. Într-o situație de realitate mixtă, tehnologia poate ajuta, de asemenea, la efectuarea exercițiilor publice de urgență, introducând riscuri în lumea fizică actuală.
10Evaluarea cantitativă a obiectelor 
Holografia digitală permite evaluarea cantitativă a unui obiect și a deplasărilor, prin înregistrarea hologramelor cu camere digitale și reconstrucția lor numerică. Această tehnică permite măsurători rapide și exacte ale geometriei 3D. Inspectarea holografică este tot mai utilizată pentru examinarea componentelor motoarelor cu turbine. Aceasta a redus eșecurile lipsei etanșării compresoarelor, a dus la economii financiare semnificative pentru producători și a îmbunătățit substanțial satisfacția și economiile clienților.
11Inspectarea și detectarea defectelor 
Cu toleranța la defecte în scădere în producția modernă, holografia este utilizată în mod activ pentru a detecta defectele de fabricație, cum ar fi fisuri, microfisuri, defecte de sudură sau coroziune. Tehnologia holografică ajută la îmbunătățirea eficienței inspecției și la identificarea defectelor din timp, ceea ce poate reduce costurile și timpul de nefuncționare. Tehnologia poate fi utilizată combinat cu roboți și inteligența artificială pentru a detecta automat defectele într-un mod mai eficient și precis. Hologramele dinamice pot permite operatoarelor să inspecteze și să analizeze anumite elemente cu un nivel de detaliere pe care alte dispozitive de inspecție nu îl pot oferi. Hologramele pot fi folosite și în medicină pentru a inspecta organele interne ale pacienților pentru a detecta posibile anomalii.
12Întâlniri virtuale
Departamentul de Resurse Umane poate utiliza cu succes tehnologia holografică pentru a organiza o întâlnire virtuală. Aceste întâlniri virtuale pot aduce beneficii companiilor într-o varietate de moduri.  Dispozitivele transferă informația colectată de pe partea interviului.  Acest lucru elimină necesitatea ca participanții să călătorească fizic la o conferință și le permite să participe la o întâlnire de oriunde de pe planetă.  Experții utilizează în prezent echipament de imagistică medicală 2D și își raportează descoperirile verbal.  Tehnologia holografică evită înțelegerile eronate legate de limbă prin afișarea problemei exacte fără a o descrie în cuvinte.
13Captarea și recrearea imaginilor 3D
Holografia este o clasă de tehnologii bazate pe interferență pentru captarea și recrearea imaginilor tridimensionale.  Hologramele sunt imagini holografice care nu sunt fotografii. Spre deosebire de fotografiile obișnuite, ele nu mapază punctele individuale ale obiectelor în puncte individuale din hologramă, ci sunt de fapt imagini.  În schimb, lumina din fiecare punct de imagine influențează întreaga hologramă, iar fiecare punct al unei înregistrări holografice afectează fiecare detaliu al imaginilor reconstruite.  Reconstituirea imaginilor vizuale este posibilă numai în anumite condiții, cum ar fi radiația cu laser dintr-o anumită direcție.  Chiar dacă înlocuirea fotografiilor și filmelor tradiționale cu imagini holografice 3D ar părea evidentă, criteriile riguroase specifice metodelor holografice continuă să limiteze drastic gama posibilelor aplicații.
14Cercetare, dezvoltare și inovareCercetarea și inovarea în acest domeniu al tehnologiei pot ajuta firmele și companiile din zona tech să-și îmbunătățească această tehnologie și să aducă hologramele 3D din cărți în viitorul nostru, schimbând lumea.  Recent, a fost creat un meta-hologram mai mic și mai ușor de mișcat înainte și înapoi. Senzorii holografici inteligenți, al căror caracteristici optice variază în raport cu intrările externe, sunt excelenți pentru teste diagnostice.  Hologramele sunt fezabile din punct de vedere economic, deoarece pot fi produse folosind procese cunoscute din industriile de microelectronică, tipar și fotografie. De asemenea, oferă senzori siguri și simpli cu capacități de citire incorporate.

Hologramele 3D și aplicațiile lor în alte industrii 

Este o lume efervescentă, deoarece este în continuă evoluție. Tehnologia este impresionantă și are un potențial vast pentru inovație și dezvoltare într-o gamă largă de domenii. Una dintre cele mai mari avantaje ale hologramelor 3D este capacitatea de a crea experiențe unice și captivante în divertisment. De exemplu, ecranele holografice oferă o nouă avanpostare pentru industria de divertisment, permițând artiștilor să producă spectacole live care includ personaje virtuale, iluminare și efecte vizuale. Acest lucru permite publicului să experimenteze o experiență de divertisment interactivă și de neuitat. 

În zona de divertisment, organizatorii au ales întotdeauna DeepFrameTM deoarece face o conexiune între lumea reală și cea virtuală, prin prezentari in timp real de orice marime si la orice distanta, fara nevoia de a purta alte dispozitive VR. Poți să îl vezi în acțiune în videoclipul de mai jos.

De asemenea, hologramele 3D transformă și aplicațiile medicale, ajutând medicii în procedurile de diagnostic, tratament și intervenție chirurgicală, permițându-le să vizualizeze organe complexe, oase și țesuturi în imagini 3D în timp real. Acest lucru facilitează diagnosticul precis și identificarea mai bună a sursei problemelor. Chirurgii pot utiliza imagini holografice 3D pentru a-i ajuta în cele mai dificile operații, îmbunătățind precizia și rezultatele. 

Aplicațiile sale medicale se extind și în educație, ajutând profesorii și studenții să învețe și să practice proceduri medicale într-un mediu sigur și controlat.

Cu imaginile holografice experimentăm lumea din jurul nostru. Hologramele 3D redefinesc limitele divertismentului și posibilităților medicinei, permițând să experimentăm conținutul vizual în moduri complet noi și inovatoare. Cu dezvoltarea și investiția în continuare în tehnologia holografică, ne putem aștepta la progrese și mai mari în modul în care interacționăm cu lumea digitală și fizică din jurul nostru. De la divertisment la sănătate și educație, tehnologia de holografie 3D este pe cale de a face un impact pozitiv și semnificativ în diferite industrii.

 13. Holography and its applications for industry 4.0: An overview – ScienceDirect

Leave a Reply